Fiskarnas foder

Fiskarnas foder

Fiskarnas foder

När det gäller foder till fiskar finns det en lång rad alternativ. Vilket foder du bör välja beror på vilka sorters fiskar du har. Har du exempelvis ciklider eller malar så är det lämpligast att mata dem med ett foder anpassat till just deras behov. Dagens utbud av fiskfoder täcker de flesta arters näringsbehov för att du ska kunna ge dina fiskar goda förutsättningar att växa och frodas.

Alternativ kring foder

Fiskarnas foderIdag finns det flera olika märken och varianter av foder till våra fiskar. Utöver de specialfoder so är riktade mot speciella arter så finns exempelvis även ett foder som hjälper till att framhäva dina fiskars naturliga färger och foder av samma sort men som tillverkas i flera olika storlekar. Om du planerar att åka på semester finns det även foder som inte grumlar vattnet och som håller upp till 14 dagar.

På så vis kan du, med hjälp av doseringskartan, se till att dina fiskar har mat medan du är borta och behöver inte anlita någon till att utfodra dem. En annan variant är ett foderblock. Du placerar blocket i akvariet där det långsamt löses upp. Storleken på foderblocket avgör hur länge den håller dina fiskar mätta.

Så tillverkas fiskfoder

Tillverkning av torrfoder för fiskar innefattar exempelvis fiskmjöl, fiskolja, torrjäst, sillmjölk och vetekli samt vitamin- och salttillsatser. Fodret framställs i en slags tryckkokare som kallas extruder. I extrudern hettas fodret upp och stiger även tillfälligt över kokpunkten vilket gör framställningen mycket hygienisk.

Med dagens breda kunskap om olika fiskarter och deras behov av näring och föda kan vi idag tillverka artspecifikt foder. För de som odlar större fiskar blir fiskfodret en stor utgiftspost. Det går exempelvis åt 2-2,5 kilo foderfisk för varje kilo lax som odlas. Det är tur att våra akvariefiskar inte blir lika stora som laxarna.