Fiskar som är lämpliga för akvarium

Fiskar som är lämpliga för akvarium

Fiskar som är lämpliga för akvarium

Fiskar är ett bra alternativ för djur du kan ha i hemmet om du till exempel är allergisk eller inte har tid att ta hand om ett pälsdjur. Ett akvarium fullt med fiskar fungerar också som en fin inredningsdetalj till hemmet. Det finns ett stort utbud av fiskar som du kan köpa i vanliga djuraffärer. Det vanligaste är sötvattensfiskar. Olika fiskar är dock olika svåra att få att trivas i akvariet, och viss fiskar passar inte särskilt bra ihop med varandra.

Här får du tips på fem enkla fiskar som har lätt att trivas i sötvattensakvarier och tillsammans med andra fiskarter. Många av dem trivs i stim, och blir stressade av att leva ensamma. Om en eller flera dör är det därför viktigt att du köper nya vänner till de som fortfarande lever.

  1. Tetror i stim

Tetrafiskar är mycket vanliga i akvarium i hemmet. De är bra nybörjarfiskar som fungerar med de flesta andra fiskar. Det finns många olika arter inom tetrafiskar. Några vanliga sorter är Sorgmanteltetra, Kardinaltetra och Svart neontetra. Tetrafiskar trivs i stim, så köp gärna minst fem stycken. Denna art finns i många färger.

  1. Barber i stim

Barberfiskar är en annan vanlig art för akvarium. Till denna kategori av fiskar hör till exempel Tigerbarber och Kopparbarber. Dessa är vanligtvis mycket lättskötta, men även här är det viktigt att de får leva i stim. En ensam barb känner sig lätt stressad. Barber finns i olika färger och storlekar.

  1. Någon sorts mal

En mal kan hålla rent och fint i akvariet, och är därför lämpligt i de flesta akvarier. En mal lever för det mesta själv, och du behöver därför inte köpa flera av samma sort. Kom dock ihåg att välja en art som inte växer sig för stor för ditt akvarium. Lättskötta malar är till exempel Pansarmalar som tillhör Corydoras-släktet.

  1. Ciklider i olika färger och storlekar

Fiskar som är lämpliga för akvarium

Ciklider är mycket populära sötvattensfiskar som det finns en mängd arter av. Malawiciklider är ofta lättskötta, färgsprakande och livliga, vilket kan vara trevligt i ett akvarium. De finns i en mängd olika färger, och bör åtminstone köpas två och två, men gärna i ett mindre stim. Det finns också mer praktfulla och lite större ciklider som trivs bra i par.

  1. Guppys i stim

Fiskar som är lämpliga för akvarium

Denna fisk har du säkert hört talas om, då den är mycket vanlig. Guppys är små och aktiva, och har ofta personliga utseenden. Hanarna är mer färgglada och dessutom mindre än honorna. Även dessa bör köpas i stim, och blanda gärna hanar och honor.

Alla dessa sorter är alltså relativt lättskötta, men det betyder inte att du kan ”glömma bort” att sköta om akvariet. För att fiskar ska trivas och vara lättskötta krävs det såklart att du byter vatten regelbundet, och gör rent hela akvariet. Se till att fylla akvariet med mycket växter – gärna i olika sorter. Ta också reda på vad fiskarna föredrar för mat.

Lycka till med ditt akvarium!